Therapie voor volwassenen
Uitwendige, verpleegkundige therapie
Janneke van Dijk
06 1999 8831
Wat is uitwendige therapie?
Uitwendige therapie, het woord zegt het al, is een behandeling die door een ritmische aanraking met etherische olie, kruiden of metaalzalven op de huid wordt aangebracht, zodat een proces van buiten naar binnen in beweging wordt gezet. Op deze wijze worden de weefsels en de dieper liggende organen aangesproken.
Het zelfhelend vermogen van de mens wordt hierdoor gestimuleerd. De behandelingen worden gegeven in de vorm van applicaties, kompressen, wikkels, zalflappen en ritmische inwrijvingen. Om dit proces te kunnen ondersteunen, is warmte en rust een belangrijk deel van de behandeling.
Voor wie is deze therapie?
De therapie is van toepassing bij chronische klachten, infecties, ouderdomsklachten, overgangsklachten, stofwisselingsklachten, reuma, burn-out, psychische problemen, slaapproblemen, vermoeidheid, ter ondersteuning bij zwangerschap en bij kankertherapie.
De duur van de behandeling
De behandeling heeft effect als zij herhaald wordt aangeboden, bijvoorbeeld 1 à 2 keer per week gedurende 7 maal of voor een langere periode. Ze duurt gemiddeld een uur. In acute situaties is een dagelijkse behandeling mogelijk. De behandeling wordt in het therapeuticum gegeven, maar kunnen ook aan huis plaatsvinden.
Verwijzing en vergoeding
De behandelingen worden in principe in overleg met een (antroposofische) arts gegeven. In alle stadia van een ziekteproces kan de uitwendige therapie ingezet worden. Verschillende klachten kunnen een indicatie zijn voor de behandeling. Veel verzekeringen met een aanvullend pakket vergoeden de kosten geheel of gedeeltelijk. U kunt hierover informatie inwinnen bij uw verzekeringsmaatschappij.