Kunstzinnige Therapie (Beeldend)
Kunstzinnige Therapie (Beeldend) is een therapievorm die deel uit maakt van de antroposofische gezondheidszorg. Deze therapie is bedoeld om genezings- of veranderingsprocessen in gang te zetten of te ondersteunen.
Tijdens de Kunstzinnige Therapie (beeldend) wordt er gewerkt met de kunstzinnige technieken tekenen, schilderen en boetseren. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, zoals pastelkrijt, houtskool, klei en verf.
Door de ingezette oefeningen met deze technieken en materialen worden de scheppende vermogens aangesproken die in elk mens aanwezig zijn.
Levensvragen, innerlijke processen of problemen worden voelbaar en zichtbaar in de loop van het kunstzinnig proces. Door middel van dit proces wordt het evenwicht in de mens hersteld en worden gezondmakende en zelfgenezende krachten aangesproken.
Vaak geeft het kunstzinnig werken ook veel voldoening en plezier.
Voor de therapie is het overigens niet nodig dat er ervaring is met creatief werken of kunstzinnige activiteiten.
Aan de hand van de hulpvraag (uw vragen en/of problemen) biedt de kunstzinnig therapeut gericht oefeningen aan die hierbij aansluiten. De kunstzinnig therapeut is opgeleid om juist die oefeningen in te zetten die ondersteunend kunnen zijn in het specifieke genezings- of veranderingsproces. De verschillende kleuren, vormen en dynamiek die ingezet kunnen worden, hebben allen hun eigen specifieke werking op lichaam en psyche.
Door het gericht aanbieden van opdrachten wordt het therapeutisch proces begeleid.
Kunstzinnige therapie levert een bijdrage aan het herstelproces en kan worden ingezet bij een breed scala aan vraagstukken als depressiviteit, burn-out, astma, allergieën, crisissituaties en de behoefte aan meer inzicht in de eigen levensloop.
Kunstzinnige therapie helpt het gevoelsleven te verdiepen en brengt innerlijk evenwicht. Samen met de therapeut wordt er gewerkt aan versterking, heling en balans.